Hiivoista

Ajatuksia kuivahiivoista

  Joskus törmäsin selaillesani internetin syövereitä erään "kaverin" teksteihin kuivahiivoista. Jos oikein muistan, oli hänellä oikein laboratoriovehkeet millä niitä tutki ja samalla teki myös empiirisiä käyttö kokeita.

  Sisältö mikä minulle jäi muistiin tuosta lukemastani oli se, että kaikki kuivahiiva on rakenteeltaan aikas identtistä, siis siinä kuinka paljon mm. vitaaleja soluja niissä on per gramma. Eli ei ollut mitään valmistaja kohtaisia isoja eroja. Tätä tavallan tukee myös se, että kaikenmaailman "pitching rate calculaattorit" eivät erottele hiivoja mitenkään toisistaan. Sama koskee myös nestehiivoja. Eli ei niissä valita valmistajaa ja hiivaa, vaan yksinkertaisesti valitaan joko kuivahiiva tai nestehiiva.

  Ja jos oikein muistan oli tuon kaverin suositus kuivahiivan kohdalla 1g/litra aleilla ja 2g/litra lagereilla. Toki vierteen vahvuudella on merktystä ja määrän voi tuplata jos mennään oikein voimakkaisiin vierteisiin. Esim. OG 1.070 1,5x  tai  1.095 2x

  Kaveri testaili monenlaisilla hiivausasteilla valmistaa olutta ja kuitenkin totesi, että pienemmälläkin määrällä onnistuu kohtalaisesti, mutta mm. mutaatioita esiintyy sitä enemmän mitä vähemmän hiivaa alussa oli. Ja toki käymisen alku saatoi viivästyä kohtuuttomasti oikein vähäisillä määrillä


Kokemuksia käyttämistäni hiivoista.


Fermentis S-189 Lager.
Toimii hyvin omassa käytössäni.
Ei muodosta isommin diasetyyliä. Käy yleensä rauhallisesti ja tuottaa maukkaan oluen.

Fermentis US-05 Ale.
Toimii hyvin ja tuottaa maukkaan oluen ilman hiivan tuomia makuja.

Ei kommentteja: