Panimoni

Kirjoitan nyt ensin prosessin ylös, laitetaan kuvia kun järkeviä sellaisia saan aikaiseksi.


Laitteistosta:

- Laitteisto koostuu tällä hetkellä kolmesta astiasta jotka kaikki taitaa olla yli 80 litran vetoisia.
- Panimo on koottu vanhaan lundiahyllykköön.
- Ylimmäisenä on niin sanottu HLT (Hot Liquor Tank), tätä itse kutsun veden lämmittimeksi. Tuohon otettaan vettä tarvittava määrä, joka lämmitetään haluttuun lämpöön, että saadaan oikea lämpötila mäskäimeen.
- Vesi lasketaan tuosta astiasta painovoimaisesti suoraan mäskäimeen, kanteen tehdyn läpiviennin kautta. Tuon läpiviennin alla on pienehkön kattilan kannesta tehty hajoitin.
- Vedenlämmittimessä on 6kW lämmitys tehoa.
- Mäskäin on siis vedenlämmittimen alapuolella. (MT, Mash Tun)
- Mäskäimessä on rosterinen valepohja joka kiinnitetään mutterin avulla pohjaan.
- Lämmön ylläpitäjänä toimii 1kW "tynnyrilämmitin". Eli silikonivyö joka on kiedottu mäskäimen ympärille.
- Kannen läpi menee sekoittaja ja lämpötilaanturi.
- Mäskäimen pohja on kovera ja tuon pohjalta otetaan vierre ulos. Mäskäimen saa siis aivan tyhjäksi.
- Pohjayhteeseen on liitetty pumppu, hana, t-haara ja toinen hana, ennenkuin letku vie kattilaan.
- Kun viimeinen hana on kiinni, pumppu kierrättää t-haaran kautta vierrettä takaisin mäskäimeen oman läpivientinsä kautta joka on myös sen vedenhajoittajan yläpuolella.
- Ensimmäisellä hanalla voi säätää virtausnopeutta.
- Kun jälkimmäisen hanan aukaisee, pääsee vierre kattilaan. T-haara on suunniteltu siten, että vierre virtaa kattilaan eikä t-haaran toiseen linjaan.
- Kattilassa on myös 6kW lämmitysteho. Vastukset on kytketty niin, että ne voi laittaa vaikka yksitellen päälle, eli 1kW kerrallaan. Olen kuitenkin todennut, että 6kW on hyvä silloin kun lämpöä aletaan nostamaan mutta 4kW riittää enemmänkuin hyvin kunnolliseen rolling boiliin. 2kW ei oikein tahtonut piisata riittävään rolling boiliin.
- Kattilan ulostulossa on pumppu ja hana.
- Vesi järjestelmään otetaan siten, että kaikki vesi menee levyjäähdyttimen läpi, eli kun vierrettä jäähdytetään, otetaan lämmin vesi talteen vedenlämmittimeen. Tosin monesti joudun jokusen litran laskemaan ohi.

Panopäivä:

- Reseptin yleensä suunnittelen etukäteen. Joskus tietenkin teen viimehetken viilauksia jos on tarpeen.
- Maltaat mittaan ja rouhin monesti jo edellisenä päivänä mutta jos teen sen panopäivänä, laitan samalla sisään mäskäysveden lämmittimeen ja laitan sen lämpiämään valmiiksi.
- Myllyni rouhii kilon parissa minuutissa. Ei järin suuri nopeus mutta ei nyt ihan mahdotonkaan.
- Kun maltaat on rouhittu ja sisäänmäskäysvesi valmista, aloitan laskemaan vettä mäskäimeen. Kun valepohja alkaa "peittymään" alan pikkuhiljaa lisäämään mallasta joukkoon ja laitan sekoittajan päälle pyörimään hissuksiin.
- Kun kaikki vesi ja mallas on mäskäimessä säädän sekoittajalle sopivan vauhdin, että näyttää siltä että kaikki sekaantuu ja mäski liikkuu hyvin. Samalla astan mäskäimen lämpötilan haluttuun arvoon jotta se pysyisi siinä.
- Otan lämmittimeen seuraavan vesilisäyksen ja asetan lämmön oikeaksi. Olen nyt viimeaikoina tehnyt niin, että sisäänmäskään suoraan sokeroitumis lämpöön ja sitten nostan vesilisäyksellä lämmön ulosmäskäys lämpöön.
- Kun ensimmäinen tauko on suoritettu, lisään seuraavan veden mäskäimeen ja otan lämmittimeen  uuden esim. huuhtelu veden.
- Ulosmäskään siten että aloitan samalla vierteen kierrätyksen. Säädän virtauksen n. 1 - 2l per minutti vauhdille.
- Kun huuhteluvesi on lämmennyt (n.10 - 20min. riippuu määrästä), lopetan vierteen kierrättämisen ja ohjaan vierteen kattilaan ja aloitan samalla mäskin huuhtelun.
- Kun kattilassa on sen verran vierrettä, että kattilan vastukset ovat kokonaan upoksissa, laitan 6kW lämmityksen päälle.
- Yleensä siitä kun kaikki vierre on kattilassa ei kestä montaa minuuttia kun vierre alkaa kiehumaan.
- Tyhjään mäskäimen tässä välissä ja putsaan sen seuraavaa panoa varten. Käytännössä kiehutuksen aikana voisi laittaa toisen oluen mäskäytymään...
- Kun vierre kiehuu, lasken kattilan tehon 4kW tasolle. Tuolla teholla vierre kiehuu erittänkin hyvin.
- Humalat lisään kattilan kannessa olevasta luukusta ajallaan.
- Kun keitto on valmis, otan kattilasta tehot pois ja annan vierteen hetken rauhoittua.
- Sitten avaan kattilan venttiilin ja aloitan kierrätyksen kuumalla vierteellä. Ensimmäiset parilitraa lasken viemäriin ja sitten siirrän letkun kattilaan ja aloitan kierrätyksen pumpulla. Parin minuutin jälkeen avaan vesihanan ja otan lämmittimeen vettä, eli jäähdytän vierrettä. Yleensä n. 30 litraa jäähdysvettä laskee lämmön kokovierteessä alle 60°C monesti tuon jälkeen siirrän letkun käymispönttöön ja säädän ulostulevan vierteen lämmön sille tasolle missä hiivaan vierteen. Lagerilla esim. 10 - 12°C ja alella 15 - 17°C.
- Samalla kun lasken jäähdytettyä vierrettä käymisastiaan, ripottelen tarvittavan määrän kuivahiivaa silloin tälläin pussukan tuonne joukkoon. Vierre ilmastuu kivasti kun sitä lorottelee suht korkealta 60 litraiseen astiaan.
- Kaiken vierteen mentyä käymisastiaan suljen astian ja laitan vesilukon päälle. Sammutan kattilan pumpun.
- Otan veden syötön levyjäähdyttimestä irti ja liitän sen siihen letkun päähän josta laskin vierteen ulos. Sitten avaan hanan "täysille" ja annan veden huuhdella vierre puolen jäähdyttimestä.
- Sitten irroitan jäähdyttimestä vierre letkut ja tyhjään sen.
- Tämän jälkeen kaavin humalamuhjut kattilasta pois, samaan astiaan mihin mallasravatkin meni.
- Sitten huuhtelen kattilan hana auki niin, että loput muhjut menee viemäriin. Näytän samalla tiskiharjaa kattilan reunoille ja vastuksille ja kaikille muillekin pinnoille.

Aikaa tuommoiseen menee kutakuinkin seuraavasti:
Maltaan mittaus ja rouhinta sekä sisäänmäskäysveden lämmitys n. 45min - 1h
Mäskäys (esim. 66°C - 76°C + huuhtelu) 2h - 2,5h
Keitto 1h - 1,5h
Jäähdytys 30min - 45min
Eli vähintään 4h 15min ja "enintään" 5h 45min. Toki jos jokin alkaa tökkimään, aikaa palaa vaikka "monta päivää".
Aikaa voi koittaa optimoida esim. mäskäyksen osalta, mutta 15min sinne tai tänne ei kotioloissa yleensä ole merkityksellistä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä millainen pumppu sinulla on mutta yksi helppo tapa saada kunnolla happea vierteeseen on avata pumpun imu puolen liitosta. pumppu imee sekaan ilmaa ja vatkaa sen sekaan tehokkaasti. Itse laitoimme siihen t-haaran ja pienen neulaventtiilin. venttiililtä menee putki keittokattilaan eli ilma pitäisi olla pöpöttömämpää kuin panimon muu ilma ja lisäksi neulaventtiilistä on helppo säätää ilman määrää.

suorama kirjoitti...

Ihan validi ajatus.
Oma pumppu on ennen jäähdytintä. Joten jos pumpussa sekottaisin ilmaa joukkoon, tapahtuisi se vierteen ollessa kuumaa. En tiedä olisiko siitä haittaa sillä samantienhän vierrejäähtyisi. En tiedä kuinka nopeita ne reaksitiot ovat. Toisaalta ei minulla muistaakseni ole ollut käymisen kanssa ongelmia. Pääsääntöisesti kun hiivaan kuivahiivoilla ja senkin teen "väärin", eli ripottelen hiivan vierteen joukkoon samalla kun pumppaan vierrettä käymisastiaan.